1 Temmuz 2022 E-Fatura, E-Arşiv Fatura ve E-İrsaliye Geçişi

Tüm dünyada dijitalleşmenin yaygınlaşması ile muhasebesel belge süreçlerinin elektronik ortama taşınması olarak tanımlayabileceğimiz e-dönüşüm, şirketler için her geçen gün daha da önemli bir konuma geliyor.

1 Temmuz 2022 E-Fatura, E-Arşiv Fatura ve E-İrsaliye Geçişi

Konuk Yazar: Ali Bulut – Sovos, Türkiye Satış Direktörü 

Tüm dünyada dijitalleşmenin yaygınlaşması ile muhasebesel belge süreçlerinin elektronik ortama taşınması olarak tanımlayabileceğimiz e-dönüşüm, şirketler için her geçen gün daha da önemli bir konuma geliyor.  

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) 2013 yılından bu yana belirli aralıklarla Vergi Usul Kanunu’nda değişiklikler yaparak, e-belge kullanımını yaygınlaştırma hedefi ile uygulama kapsamlarını güncelliyor. Dolayısıyla e-dönüşüm’ün önemli oyuncularından olan e-fatura, e-arşiv fatura, e-irsaliye ve e-defter gibi uygulamalar birçok şirket için zorunlu hale geliyor. Bu sayede hem vergilendirme hem de şirketlerin operasyonel süreçlerini yönetme konusunda avantajlar sunan e-belge kullanımı yaygınlaşıyor. 

Son olarak 2022 Ocak ayı itibarıyla Gelir İdaresi Başkanlığı, 509 Sıra No’lu VUK Genel Tebliğ üzerindeki değişiklikler yaptığını duyurdu. Bu güncellemeye göre: e-fatura, e-arşiv fatura ve e-irsaliye geçişlerini belirleyen ciro limiti değiştirilerek e-fatura’ya zorunlu olarak geçecek yeni sektörler eklendi. 

1 Temmuz 2022, e-belge geçişleri için kapıda olan kritik bir tarih! 

1 Temmuz 2022 tarihinde kimler e-fatura’ya geçecek?  

  • 2021 yılı cirosu 4 Milyon TL ve üzeri olanlar, 
  • 2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL ciroya sahip olan; 
    • Kendilerine veya aracı hizmet sağlayıcılarına ait internet sitelerinde veya diğer her türlü elektronik ortamda mal veya hizmet satışı gerçekleştirenler, 
    • Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunanlar, 
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeleri. 

1 Temmuz 2022 tarihinde kimler e-arşiv fatura’ya geçecek?  

  • E-Fatura uygulamasına zorunlu veya isteğe bağlı şekilde geçenler.

1 Temmuz 2022 tarihinde kimler e-irsaliye'ye geçecek?  

  • Satış hasılatı 2021 veya müteakip hesap dönemlerinde ise 10 Milyon TL olanlar.

1 Temmuz 2022 tarihinde kimler e-müstahsil makbuzu’na geçecek? 

  • 2020 ve takip eden yıllarda e-fatura uygulamasına dahil olan ve aynı zamanda müstahsil makbuzu düzenleyenler.

E-Dönüşüm uygulamalarının avantajları nelerdir? 

  • Belgelerin gönderilmesine dair şirket içi operasyonel süreçlerin yönetilmesinde zaman ve maliyet tasarrufu sağlar.
  • Tahsilat ve ödeme süreçlerinin kısalması ve kolaylaşması ile firmanın nakit akışı hızlanır.
  • Elektronik ortamdaki belgelere istenilen an, her yerden kolay ve hızlı erişim sağlanır.
  • Kâğıt kullanımını azaltarak dünyanın sürdürülebilirliğine katkıda bulunulur.

GİB, her yıl regülasyonlarda yaptığı güncellemeler ile e-belge kullanımının yaygınlaşmasını desteklemektedir. Bu doğrultuda, birden fazla avantaj sunan e-dönüşüm uygulamaları ile mükellefler operasyonel süreçlerini çok daha verimli hale getirebiliyor. Dolayısıyla sadece regülasyon kapsamında zorunlu olarak değil, kapsam dışında kalan kullanıcılar da gönüllü olarak e-dönüşüm uygulamalarını tercih edebiliyor ve tüm belge süreçlerini elektronik ortama taşıyabiliyor. 

Özel entegratör ile çalışmanın avantajları nelerdir?  

E-Belge süreçlerinde özel entegratörlerle çalışmanın en önemli avantajlarında birisi maliyet avantajıdır. 

Özel entegratör ile çalışmadan, direkt entegrasyon yöntemini tercih eden firmaların GİB’e bağlanacak sunucuları kendilerinin temin etmesi gerekirken, özel entegratörlerle çalışıldığında böyle bir ihtiyaca gerek kalmıyor. Dolayısıyla sunucu ve sunucudan doğan maliyetler ortadan kalkıyor. Maliyet avantajının yanı sıra GİB ile olan iletişim, özel entegratör tarafından sağlandığı için bu sorumluluk da söz konusu özel entegratöre devredilmiş oluyor. E-Dönüşüm süreçlerinizi özel entegratör desteği ile yürüterek kendi işinize odaklanabilirsiniz.